2009. szeptember 18., péntek

Beszéljünk az óvónőkkel is

Sokszor elképezljük, hogy hogy is fogjuk gyerekünket az óvodai élethez hozzászoktatni, mielőtt azonban konkrét terveket szőnénk, mindenképpen egyeztessük a lehetőségeket a választott óvoda óvónőivel, mert ahány óvoda (sőt, ahány óvodai csoport!), annyi szokás...

Az alábbiakban azokat a témákat gyűjtöttem össze, amikről mindenképpen tájékozódjunk!

1. Az óvoda napirendje
  • Hány órára kell mindenképpen beérkezni az óvodába?
    A legtöbb óvodában ez a reggeli étkezés után kezdődő foglalkozást megelőző 15-20 percre esik, hogy gyermekünk jó eséllyel be tudjon kapcsolódni a azokba.

  • Mikor és meddig reggelizhetnek a gyerekek?
    Jellemzően 9 óráig kell a kis óvodásoknak az óvodai reggelit elfogyasztani, így ha nagyon későre toljuk az érkezés idejét, akkor mindenképpen szánjunk otthon időt arra, hogy gyermekünk nyugodtan, teli hassal kezdhesse a napot.

2. A beszoktatás rendje

  • Hány nap/hét a beszoktatás időszaka?
    Ez is változó. Van ahol csak pár napot hagynak, és van, ahol ez akár 2-3 hétre is kitolódik. Természetesen a gyermek viselkedése is befolyásolhatja ezt, de tapasztalataim szerint mindeképpen érdemes egy két hetet rászánnunk.

  • Bemehetünk-e majd?
    Tisztázzuk, hogy bemehetünk-e gyermekünkkel az első pár nap a csoportba, és hogy ott mennyi ideig tartozkódhatunk. Vannak óvodák, ahol kimondottan kijelölnek egy helyet a szülőnek, ahol tartózkodhat, és ha nagyon keresni kezdi a szülőjét a gyerek, akkor ide beüzennek neki, hogy kijöhet.

  • Mit lehet vinni otthonról, ami esetleg segíti a ráhangolódást?
    Sok gyereknek van kedvenc kabalája, játéka, ami segítheti őt abban, ha magával viszi a csoportszobába. Általában 1-2 játék bevitelét engedik az óvónők, annak épségének megőrzését azonban természetesen nem tudják garantálni.

3. Már beiratkozásánál kérdezzünk rá arra, hogy van-e arra lehetőség, hogy még a beszoktatás ideje előtt körbenézzünk az óvodában akár gyermekünk nélkül, akár gyermekünkkel. Mert sokat segíthet az, ha már az első nap visszaköszön néhány ismerős dolgok...

  • Sok óvodában van már nyílt nap, amikor a csoportszobákba is be lehet menni, és az óvónőkkel is személyesen meg lehet ismerkedni. Ennek lehetőségét ne hagyjuk ki!

  • A nyár utolsó napján sok óvodában játszós délelőttöt szerveznek a kezdő ovisok számára. Ennek keretein belül a kisgyerek szülei kíséretében ismerheti meg az óvodát, a csoportszobát, a játékokat.

És természetesen mindig adjunk és kérjünk személyes visszajelzést az óvónők számára, hogy mi mit tapasztalunk, illetve hogy ők hogy látják gyermekünk beilleszkedését.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése